Prošle godine kupljene 172 limuzine

Bez autora
Jun 04 2012

U Bosni i Hercegovini imamo Predsjedništvo čija tri člana preferiraju voziti se odvojeno. Tako i naši premijeri, njih svih trinaest. Naprosto im je neodoljivo voziti se po svih 37 kilometara bosanskohercegovačke autoceste. Obično u te periode, kada drumovima naše zemlje prozvižde kola naših državnika, stane sve. Prateći službenici obezbjeđenja i MUP-a imaju praksu da agresivno zaustavljaju druga vozila, ulijeću u trake i sirenama ili pozivima kroz megafone disciplinuju prestravljene građane. Što se voznog parka tiče, ovaj se mijenja često, teško je upratiti koje od tri njemačke luksuzne marke se trenutno troše. Održavanje i servisiranje ovih skupocjenih mašina košta milione. Zapravo, košta toliko da je bolje nabaviti nove. U budžetu institucija BiH za 2012. godinu planirano je 5 miliona KM za kupovinu novih automobila, iako je samo godinu dana prije, u jeku ekonomske krize, potrošeno 7,5 miliona maraka za nabavku čak 172 limuzine.

Prošle godine kupljene 172 limuzineU Bosni i Hercegovini imamo Predsjedništvo čija tri člana preferiraju voziti se odvojeno. Tako i naši premijeri, njih svih trinaest. Naprosto im je neodoljivo voziti se po svih 37 kilometara bosanskohercegovačke autoceste.

Obično u te periode, kada drumovima naše zemlje prozvižde kola naših državnika, stane sve. Prateći službenici obezbjeđenja i MUP-a imaju praksu da agresivno zaustavljaju druga vozila, ulijeću u trake i sirenama ili pozivima kroz megafone disciplinuju prestravljene građane. Što se voznog parka tiče, ovaj se mijenja često, teško je upratiti koje od tri njemačke luksuzne marke se trenutno troše. Održavanje i servisiranje ovih skupocjenih mašina košta milione. Zapravo, košta toliko da je bolje nabaviti nove.

U budžetu institucija BiH za 2012. godinu planirano je 5 miliona KM za kupovinu novih automobila, iako je samo godinu dana prije, u jeku ekonomske krize, potrošeno 7,5 miliona maraka za nabavku čak 172 limuzine.

U izvještaju o izvršenju budžeta Predsjedništva BiH za prvi kvartal 2011. godine jedan od članova je na gorivo potrošio čak 7.900 KM, što je, zapravo, posve nemoguće. To bi značilo da je u tih 120 dana više vremena proveo na cesti, nego za radnim mjestom. Slično je i sa ministrima državnih ministarstava, njihovim zamjenicima, zamjenicima zamjenika i pomoćnicima. Samo entourage ministra civilnih poslova (ograničit ću ga na zamjenicu ministra, sekretara i pomoćnike) broji 11 ljudi. Ne bi me iznenadilo da svako od njih ima na raspolaganju službeni automobil.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik